Thursday, January 24, 2013

Penjelasan

Assalamualaikum and Hi!

Today's entry keluar tajuk sikit ok...Ida nak bagi penjelasan sikit since ada bunyi2 tak sedap di belakang...walaupun sebenarnya tak perlu, tapi harap penjelasan ni boleh menenangkan hati anda-anda semua yang selama ni resah gelisah sangat tak tau lah kenapa kan... ;-)

As u all know, selain biz PB, ida ada 2 lagi business yang mana tak payah lah di sebutkan di sini, satu took over from 'seseorang' dan satu lagi memang di bangunkan dari scratch until now.

I understand that buat business ni memang banyak cabaran dan dugaan, but...kalau ada orang yang nak keep on blaming me, tanpa tau perkara sebenar, sabar je lah kan...

Semuanya bermula di sini,

At first Ida memang nak tumpukan kepada one business only tapi masa tu ada yang memujuk2 untuk take over the other business from her, katanya ida yang dia boleh percaya (sebenarnya Ida je yang boleh di perbodohkan)...at first, sebagai 'orang muda', mmg tak tau sangat selok belok business, mmg ikut membuta tuli, i've tried to tengok account tapi tak di beri, even masuk ke premis pun tak di benarkan, I don't know why, mmg tak reti kot sebab tak terfikir masa tu...me and husband ikut je yang beliau cakap, sampai lah satu hari di jemput ke jamuan raya dan penyerahan business di buat masa tu di hadapan ramai orang...ok fine...tiba-tiba je ada business and that is the first time me and husband dapat masuk ke premis dan berkenalan dengan bakal staff which is tiba-tiba dah jadi staff sendiri..and, masa ni lah semuanya terbuka but nasi dah jadi bubur...telan saja lah...

Ok forget about that, for two years me and husband struggle nak naikkan balik business yang di tinggalkan, just imagine business yang kena letak effort tinggi tapi tak ada profit! overhead cost terlalu tinggi...end up, our personal money jadi mangsa...but nobody cares! people keep on complaining...itu dan ini...ok fine!

And today, I heard that orang yang menjual so called business to us tu complaint katanya masa dia buat, dia buat betul2 and dapat 40+ students every year and people complaints that Ida tak selalu ada di premis.

Assalamualaikum Puan! 3 years in a row, we got 50+ students and you know why I tak selalu ada di premis?? sebab cari duit nak sara so called business yang puan jual pada saya!! get it??

But! I tak tinggalkan premis membuta tuli, I ada Principal di situ yang dah berkhidmat selama 6 tahun dan dah lulus Level 1-6 and I trust her to do my work, and I have teachers yang boleh di harapkan and they help me a lot...

You have no right to talk about me simply because you langsung tak jujur dalam urusan jual beli and the business is not yours anymore. keep your mouth shut! Jangan nak pandai mengajar orang because you have run that business for 5 years and the licence almost kena tarik balik at that time.

To parents out there, penjelasan ni bukan disebab kan ida tak ikhlas dalam tanggungjawab mendidik anak-anak, we have tried to do the best, setiap hari fikir nak buat terbaik, keep on improving from time to time.  Ida memang dah lupakan kisah jujur tak jujur tu and keep on moving...try to do the best we could, sampai kan amanah dengan sebaiknya and InsyaAllah akan terus berjuang...I believed that we have the best teachers, books, syllabus, and from time to time we will improve...we really appreciate your feedback and comment.  Kalau ada feedback and comment, just come straight to me or principal, tak payah lah mengadu pada jiran ok.. ;-)

Di sebabkan I have so many thing to do, maybe parents jarang nampak Ida di premis, but if you want to ask, talk, boleh jumpa on appointment basis or you can come to office at 9am - 11am. Masa ni usually Ida ada di office. Ok la, meh bagi my daily schedule senang u all nak faham...

7.30 - 8.00 - hantar anak sekolah
8.00 - 9.00 - ready for work 
9.00 - 12.00 -  SR Office
12.00 - 2.00 - PB Appointments
2.00 - 3.00 - ambik anak sekolah
3.00 - 5.00 -  Auladur Rayyan's Office
5.00 - 6.30 - PB Appointments
6.30 onwards - family time and kadang2 PB Appointments jugak.

Schedule bergantung, kalau outstation, outstation lah... ;-)
Walaupun outstation, We have Principal at SR and Penyelia at Taska yang took over my job bila I tak ada...

Oh, ada jugak yang cakap, I selalu cakap pasal PB Business on FB tapi langsung tak hiraukan SR and Taska...adoi...ok mcm ni, FB ialah kedai for me untuk business PB and sikit-sikit update personal life untuk kawan-kawan yang sudi membaca, but SR dan Taska beropersi di premis masing-masing...since both business melibatkan anak-anak orang, should I expose them dalam my FB ke? Kalau berlaku kes tak diingini like culik ke (Nauzubillah), macamana? siapa nak bertanggungjawab? I don't think I should expose my other business kat FB ke, tak nampak apa kelebihan pun, bukannya kawan2 duk KL boleh hantar anak ke sini pun (sbg contoh)...jadi itulah sebabnya...saya Jual PB melalui FB dan itu kedai saya, so mmg update PB saja di situ ok kakak-kakak? heeee

ok lah...banyak pulak nak jelaskan...hopefully semua faham..kalau tak faham jom lah kita sembang-sembang...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...